GMAT® - Πληροφορίες - FAQs από το Επίσημο Website της GMAC

FAQs από το Επίσημο Website της GMAC

Ποιες Δεξιότητες εξετάζει το GMAT Test?

Το GMAT είναι ένα τυποποιημένο τεστ το οποίο μετρά τις λεκτικές, μαθηματικές και αναλυτικές δεξιότητες του υποψηφίου. Προορίζεται ώστε τα Ιδρύματα να αξιολογήσουν τη δυνατότητα των υποψηφίων να ανταπεξέλθουν στην προηγμένη μελέτη στους τομείς Business και Management. Περίπου 6500 Ιδρύματα παγκοσμίως (τα περισσότερα στις Ηνωμένες Πολιτείες) απαιτούν από τον υποψήφιο να τους παρουσιάσουν τη βαθμολογία τους στο τεστ του GMAT. Το GMAT εξετάζει τις θεμελιώδεις δεξιότητες οι οποίες συμβάλλουν στην επιτυχή παρακολούθηση και επιτυχία στις σπουδές.

Ποια είναι η δομή του Test και γιατί εξετάζεται μέσω Η/Υ?

Το GMAT είναι έτσι σχεδιασμένο ούτως ώστε να διαφέρει τελείως από οποιοδήποτε τεστ τυχόν να έχετε διεκπεραιώσει σε κάποιο σχολείο ή κολλέγιο. Το GMAT δε διαθέτει απαντητικά φύλλα ή φύλλα ερωτήσεων και επίσης δε διαθέτει τις ίδιες ερωτήσεις για κάθε υποψήφιο.  Επίσης, δεν σας δίνεται η δυνατότητα της μη απάντησης μιας ερώτησης, εκτός βέβαια της περίπτωσης που δεν σας έχει φτάσει ο απαιτούμενος χρόνος απάντησης όλων των ερωτήσεων. Όλα αυτά προκύπτουν από το γεγονός ότι το GMAT είναι τεστ βασισμένο εξολοκλήρου σε υπολογιστή και προσαρμοστικότητα στον κάθε υποψήφιο (Computer Adapted Test) και για να απαντήσει κάποιος στις ερωτήσεις χρησιμοποιεί το πληκτρολόγιο και το ποντίκι και όχι στυλό και χαρτί. Το μέγιστο σκορ που μπορεί ένας υποψήφιος να επιτύχει είναι 800 (με βαθμολογία πολλαπλάσια του 10).

Κάθε πότε διεξάγονται οι εξετάσεις GMAT?

Εξετάσεις GMAT διεξάγονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Αντίθετα από άλλες εξετάσεις που προσφέρονται σε προκαθορισμένες ημερομηνίες και ώρες, το GMAT μπορεί να διεξαχθεί σε ημερομηνία και ώρα που εσείς επιλέγετε. Διεξάγεται δύο φορές την ημέρα από Δευτέρα έως και Παρασκευή και κάποια προκαθορισμένα Σάββατα. Από το Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο είναι η εποχή υψηλής ζήτησης συμμετοχής στις εξετάσεις GMAT, οπότε ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να κάνει κράτηση θέσεως τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες νωρίτερα, ώστε να λάβει μέρος στις εξετάσεις της ημέρας και ώρας της προτίμησής του. Σε διαφορετική περίοδο, ο ενδιαφερόμενος αρκεί να κάνει κράτηση θέσεως και 5 ημέρες πριν την επιθυμητή ημερομηνία. Το τεστ διαρκεί 4 ώρες και τα εξεταστικά κέντρα διαθέτουν δύο χρονικές περιόδους, αυτή των 10:00 και αυτή των 14:00.

Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για να λάβετε μέρος στις εξετάσεις GMAT?

Οποιοσδήποτε μπορεί να λάβει μέρος στις εξετάσεις GMAT. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός βασισμένος στην ηλικία και στα προσόντα που πρέπει ο ενδιαφερόμενος να διαθέτει. Τα αποτελέσματα του GMAT έχουν ισχύ 5 χρόνια και σε πολλές περιπτώσεις κάποια Πανεπιστήμια μπορεί να δεχτούν αιτήσεις υποψηφίων που έχουν στην κατοχή τους αποτελέσματα GMAT πάνω των 5 ετών. Σε κάθε περίπτωση όμως, καλό θα ήταν ο υποψήφιος να έχει πρόσφατο σκορ (όχι πάνω από 3 έτη).

Πού και πως μπορώ να εγγραφώ ώστε νε δώσω εξετάσεις GMAT?

Υπάρχουν 4 τρόποι με τους οποίους μπορείτε να εγγραφείτε στην εξέταση:

1. Μέσω Internet

Για να προγραμματίσετε την συμμετοχή σας online, πρέπει να δηλωθείτε ως εγγεγραμμένος χρήστης της ιστοσελίδας, www.mba.com. Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι εισάγετε το όνομα και την ημερομηνία γέννησής σας ακριβώς όπως αυτά εμφανίζονται πάνω στο αναγνωριστικό έγγραφο (διαβατήριο ή ταυτότητα) το οποίο θα προσκομίσετε στο εξεταστικό κέντρο. Οι καταβολές τελών μπορούν να γίνουν μόνο με χρήση πιστωτικής κάρτας Visa, MC ή American Express.

2. Μέσω Τηλεφώνου

Εάν επιλέξετε να προγραμματίσετε συμμετοχή στις εξετάσεις μέσω τηλεφώνου, χρησιμοποιήστε τον αριθμό τηλεφώνου για την Ελλάδα: 0044 161 855 7219, μεταξύ των ωρών 11:00 με 19:00 ώρα Ελλάδος

(Σημείωση: Ενδέχεται να χρεωθείτε με επιπλέον χρέωση υπηρεσιών $10 US)

3. Μέσω Ταχυδρομείου

Για επιλογή προγραμματισμού μέσω ταχυδρομείου πρέπει να συμπληρώσετε την φόρμα αίτησης για την εξέταση GMAT στην ιστοσελίδα www.mba.com. Για να τη συμπληρώσετε, θα χρειαστείτε το κωδικό της χώρας από την οποία αποστέλλετε την αίτηση, που στην περίπτωση της Ελλάδας είναι τα αρχικά GRC, και τον αριθμό Test Centre List for Site ID (για την Αθήνα είναι ο 50492 και για την Θεσσαλονίκη ο 49042). Την συμπληρωμένη αυτή αίτηση την αποστέλλετε στην διεύθυνση:

 

Pearson VUE-GMAT Program

5601 Green Valley Drive Suite 300

Bloomington, MN 55437 USA

Αν πληρώσετε με τραπεζική επιταγή αυτή είναι η μόνη σας επιλογή και πρέπει να αποσταλεί με την αίτηση τουλάχιστον 10 ημέρες πριν από την ημερομηνία εξέτασης.

4. Μέσω Fax

Εάν θέλετε να αποστείλετε την φόρμα μέσω φαξ, χρησιμοποιήστε τον αριθμό 0044 161 855  τουλάχιστον 7 εργάσιμες ημέρες πριν από την επιθυμητή ημερομηνία συμμετοχής στις εξετάσεις.

 

Πώς θα εξασφαλίσετε ότι τα προσωπικά σας στοιχεία είναι σωστά, στις φόρμες ή στις αιτήσεις για τις εξετάσεις GMAT?

Όταν κάνετε εγγραφή στο GMAT, προσέξτε το συλλαβισμό του ονόματος σας και επίσης η ημερομηνία γέννησης που θα εισάγετε, να ταιριάζει απόλυτα με τα στοιχεία που θα αναγράφονται επάνω στο αναγνωριστικό το οποίο θα προσκομίσετε στο εξεταστικό κέντρο.

Εάν αυτά τα δυο δεν ταιριάζουν απόλυτα, δεν θα στις επιτραπεί να πάρετε μέρος στις εξετάσεις και τα έξοδα συμμετοχής που είχατε καταβάλει θα χαθούν.

Τι είναι το CAT (Computer Adaptive Test), δηλαδή Test με ερωτήσεις μεταβαλλόμενης δυσκολίας?

Σε ένα τέτοια σύστημα εξετάσεων, η οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή παρουσιάζει μία ερώτηση κάθε φορά, η οποία επιλέγεται από μια πληθώρα ερωτήσεων. Οι ερωτήσεις όλες που παρουσιάζονται στον εξεταζόμενο είναι αποθηκευμένες σε μια μεγάλη βάση ερωτήσεων, κατηγοριοποιημένες σύμφωνα με το περιεχόμενο και το βαθμό δυσκολίας τους.

Η πρώτη ερώτηση που εμφανίζεται στον εξεταζόμενο είναι μέτριας δυσκολίας και η κάθε επόμενη ερώτηση που θα εμφανιστεί εξαρτάται από το εάν απάντησε ή όχι σωστά ο εξεταζόμενος. Εάν δώσει σωστή απάντηση, τότε η επόμενη ερώτηση που θα του εμφανιστεί στην οθόνη θα είναι μεγαλύτερης δυσκολίας. Με άλλα λόγια, το πρόγραμμα CAT (Computer Adaptive Test) προσαρμόζει τις ερωτήσεις σύμφωνα με το επίπεδο του εξεταζόμενου.

Κάθε ερώτηση στο GMAT είναι πολλαπλών επιλογών, και διαθέτει 5 πιθανές απαντήσεις, από τις οποίες καλείται ο εξεταζόμενος να επιλέξει τη μία σωστή. Η επόμενη ερώτηση εμφανίζεται μόνο στην περίπτωση που απαντήσει στην τρέχουσα ερώτηση, οπότε δεν μπορεί να υπερπηδήσει ερώτηση και να πάει, χωρίς να απαντήσει, στην επόμενη.

Από πόσα μέρη αποτελείται το GMAT και και τι περιλαμβάνει το κάθε μέρος?

Η εξέταση GMAT αποτελείται από 4 μέρη:

 • Analytical Writing Assessment (Μία Έκθεση: Analysis of an Argument)
 • Integrated Reasoning (Test λογικής)
 • Quantitative (Mathematics - Arithmetic)
 • Verbal (English Language)

Ο παρακάτω πίνακας σας δείχνει την κατανομή των ενοτήτων (έχετε την ευελιξία να ορίσετε τη δική σας σειρά των ενοτήτων της εξέτασης, από τρεις επιλογές:):

Order #1

Order #2

Order #3

Analytical Writing Assessment

Integrated Reasoning

Quantitative

Verbal

Optional 8-minute Break

Optional 8-minute Break

Optional 8-minute Break

Quantitative

Verbal

Quantitative

Optional 8-minute Break

Optional 8-minute Break

Optional 8-minute Break

Verbal

Integrated Reasoning

Analytical Writing Assessment

 

Integrated Reasoning

Analytical Writing Assessment

 


Ο χρόνος και ο αριθμός ερωτήσεων που αντιστοιχούν σε κάθε ενότητα έχουν ως ακολούθως:

Ενότητα

Αριθμός Ερωτήσεων

Χρόνος

AWA – Analysis of an Argument

1 Topic

30 min.

Integrated Reasoning

12

30 min.

Quantitative

(Problem Solving & Data Sufficiency)

31

62 min.

Verbal

(Reading Comprehension, Critical Reasoning & Sentence Correction

36

65 min.

TOTAL (excluding breaks and a preliminary optional tutorial)

79 + 1 Essay

3hrs – 7 min.

AWA (Analytical Writing Assessment)

Το τμήμα AWA της εξέτασης απαιτεί από τον εξεταζόμενο να γράψει - ή καλύτερα να πληκτρολογήσει - μία έκθεση σε 30 λεπτά. Η έκθεση αφορά την ανάλυση ενός επιχειρήματος, στην οποία ένα δεδομένο επιχείρημα πρέπει να αναλυθεί αυστηρά και να αξιολογηθεί.

Η έμφαση στην έκθεση είναι κατά πρώτο λόγο στο αναλυτικό μέρος και μετά στον τρόπο έκφρασης. Αυτό υπονοεί ότι μια συνοπτική έκθεση που γράφεται χρησιμοποιώντας απλά αγγλικά, αλλά με καλά αιτιολογημένα σημεία, θα κριθεί ευνοϊκότερα από μια έκθεση που υπολείπεται στις αναλυτικές πτυχές ακόμα κι αν χρησιμοποιούνται σε αυτή υψηλές δεξιότητες γραψίματος.

IR (Integrated Reasoning)

Η ενότητα Integrated Reasoning (Συνδυαστική Συλλογιστική) συνδυάζει μαθηματική σκέψη με λεκτικές ικανότητες. Μερικά σημαντικά σημεία που πρέπει να θυμάστε, είναι τα εξής:

 • Θα πρέπει να απαντήσετε σε μια ερώτηση για να μεταβείτε στην επόμενη ερώτηση.
 • Μόλις απαντήσετε σε μια ερώτηση δεν θα μπορείτε να πάτε πίσω για να αλλάξετε την απάντησή σας.
 • Ένα γράφημα μπορεί να έχει πολλές ερωτήσεις
 • Θα έχετε 30 λεπτά για να απαντήσετε σε 12 ερωτήσεις. Θα υπάρχει calculator στην οθόνη για αυτό το νέο τμήμα (αλλά όχι για το υπόλοιπο των εξετάσεων!)

Σε αυτή τη σειρά εξέτασης μετά την έκθεση και το Integrated Reasoning ακολουθεί ένα οκτάλεπτο διάλειμμα. Ο υπολογιστής δίνει τη δυνατότητα στον εξεταζόμενο να δεχτεί το διάλειμμα ή να συνεχίσει στην επόμενη ενότητα χωρίς να αποδεχτεί το διάλειμμα. Ακόμη και εάν ο εξεταζόμενος τελειώσει το Integrated Reasoning πριν το πέρας του απαιτούμενου χρόνου, ο χρόνος διαλείμματος θα εξακολουθεί να είναι 8 λεπτά. Το ίδιο ισχύει και για τα αντίστοιχα διαλείμματα στις εναλλακτικές σειρές εξέτασης.

Συνίσταται στους εξεταζόμενους να αποδέχονται τα διαλείμματα ώστε να ξεκουραστούν λιγάκι και να αντεπεξέλθουν επιτυχώς στα επόμενα μέρη που ακολουθούν.

Ενότητα Quantitative

Αποτελείται από 31 ερωτήσεις οι οποίες περιλαμβάνουν δύο κατηγορίες ερωτήσεων: Επίλυσης Προβλημάτων (Problem Solving) και Επάρκειας Δεδομένων (Data Sufficiency). Οι δύο αυτές κατηγορίες δεν περιέχουν τον ίδιο αριθμό ερωτήσεων και συνήθως ο αριθμός ερωτήσεων στην κατηγορία επίλυσης προβλημάτων είναι περίπου 17-19 και στην δεύτερη κατηγορία περίπου 12-14. Το επίπεδο των μαθηματικών είναι εφάμιλλο του επιπέδου μαθηματικών της 1ης και 2ας λυκείου (συγκριτικά τμήματα Ελλάδας) και περιλαμβάνουν θέματα συστημάτων αριθμών, ποσοστών, δεκαδικών αριθμών, θεωρίας συνόλων, άλγεβρας, γεωμετρίας (συμπεριλαμβανομένης και βασικής αναλυτικής γεωμετρίας), αναλογιών, εμβαδών δισδιάστατων και εμβαδών επιφανειών και όγκων τρισδιάστατων σχημάτων και στοιχεία πιθανοτήτων. Η παραπάνω λίστα δεν είναι πλήρης. Οι ερωτήσεις μπορεί να είναι και πέρα των θεμάτων που αναφέρονται στην παραπάνω λίστα.

Ενώ οι ερωτήσεις Επίλυσης Προβλημάτων (Problem Solving) απαιτούν από τους εξεταζόμενους να λύσουν ένα μαθηματικό πρόβλημα και να επιλέξουν τη σωστή απάντηση, η ενότητα της Επάρκειας Δεδομένων (Data Sufficiency) είναι παραπλανητική.  Κάθε πρόβλημα, αποτελείται από μία ερώτηση, που ακολουθείται από απαντήσεις που περιέχουν δύο συνθήκες.

Αυτό που καλείται να εξακριβώσει ο εξεταζόμενος στην ενότητα αυτή είναι εάν οι συγκεκριμένες συνθήκες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να απαντήσουν στην ερώτηση ή όχι και επίσης εάν οι συνθήκες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανεξάρτητα ή από κοινού. Κάθε μια από τις πέντε επιλογές απάντησης παρουσιάζει τις πέντε δυνατότητες που προκύπτουν και πρέπει ο εξεταζόμενος να εφαρμόσει τις βασικές αρχές των μαθηματικών με μια ισχυρή δόση λογικής ώστε να καταφέρει να επιλέξει τη σωστή απάντηση.

Ενότητα Verbal

Η λεκτική ενότητα απαιτεί τις βασικές δεξιότητες των σωστών Αγγλικών σε συνδυασμό με διεργασίες κριτικής και αναλυτικής σκέψης . Περιέχει 36 ερωτήσεις και ο χρόνος που δίδεται για την απάντηση όλων των ερωτήσεων είναι 65 λεπτά.

Οι ερωτήσεις αποτελούνται από τρείς τύπους:

 • Sentence Correction
 • Critical Reasoning
 • Reading Comprehension

Οι τρεις αυτοί τύποι αναμιγνύονται, χωρίς όμως να υπάρχει σταθερός αριθμός ερωτήσεων από κάθε κατηγορία. Μπορεί να υπάρχουν οι παρακάτω αναλογίες αντίστοιχα για κάθε κατηγορία 13-11-12 ή 13-10-13 ή οποιοσδήποτε τέτοιος συνδυασμός.

Ποια είναι η κλίμακα βαθμολόγησης?

Η κλιμακούμενη βαθμολογία (scaled score) στην ποσοτική και λεκτική ενότητα του GMAT επίσημα κυμαίνεται από 0 έως 60, αλλά πρακτικά κυμαίνεται από 6 έως 51 στην ποσοτική και από 6 έως 45 στην λεκτική ενότητα, η βαθμολογία του Integrated Reasoning κυμαίνεται μεταξύ του 1 και 8, ενώ η έκθεση βαθμολογείται από 0 έως 6. Η συνολική βαθμολογία κυμαίνεται μεταξύ του 200 και 800 και βασίζεται σε συνδυασμό μόνο των Quantitative και Verbal βαθμολογιών.

Ποιό θεωρείται ένα καλό score στο GMAT?

Τα Πανεπιστήμια παγκοσμίως βλέπουν θετικά οποιοδήποτε σκορ πάνω  από  550 στα 800, αλλά για να εξασφαλίσετε την εισαγωγή σας στα κορυφαία Πανεπιστήμια του εξωτερικού θα πρέπει να έχετε ένα σκορ που να ξεπερνά το 600 ή ακόμη και τα 650680 ή 700 στα  800 κατά περίπτωση.

Πού και πώς μπορείτε να αποστείλετε τα αποτελέσματα του Test σας?

Η Pearson VUE λαμβάνει μέτρα για την υποβολή των αποτελεσμάτων GMAT σας σε ένα μέγιστο αριθμό 5 πανεπιστημίων της επιλογής σας, το κόστος των οποίων έχει ενσωματωθεί στη χρέωση που σας έχει καταβληθεί. Αυτό υπονοεί ότι βασισμένος στα αποτελέσματα που προσδοκά να επιτύχει, θα πρέπει ο υποψήφιος να έχει κάνει μια έρευνα για τα πανεπιστήμια που τον ενδιαφέρουν. Για την υποβολή των αποτελεσμάτων σε περισσότερα των 5 πανεπιστημίων η Pearson VUE σας χρεώνει 28$.

Μπορώ να ξαναδώσω GMAT και πως?

Ο υποψήφιος μπορεί να  δώσει την εξέταση του GMAT έως και 5 φορές το χρόνο, κάτι που είναι όμως πολύ σπάνιο. Η απόφαση για την επανεξέταση είναι συνάρτηση του σκορ που πέτυχε και του διαθέσιμου χρόνου για βελτίωση.

Στο ΝΕΤWORK μετά από συστηματική εξέταση των δεδομένων της εξέτασης και εξειδικευμένη συμβουλευτική προτείνουμε στον υποψήφιο την καλύτερη λύση με βάση τις επιδόσεις και τους στόχους του.

Εντούτοις, εκτός αν τα αποτελέσματά σας φαίνονται κατ' ασυνήθιστο τρόπο χαμηλά σε σχέση με την απόδοσή σας ή εάν δεν ήσασταν σε θέση να αποδώσετε καλά λόγω μιας ξαφνικής ασθένειας ή παρόμοιων ειδικών περιστάσεων, είναι ενδεδειγμένο να μην ενδώσετε στον πειρασμό της επανάληψης του διαγωνισμού.

Αυτό επειδή, λαμβάνοντας υπόψη τη φύση του διαγωνισμού, είναι πιθανό ότι τα αποτελέσματά σας να μη μπορούν να βελτιωθούν ουσιαστικά. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να δώσετε ξανά εξετάσεις μόνο μετά το πέρας 16 ημερολογιακών ημερών, ακόμα κι αν έχετε δώσει την εξέταση και έχετε ακυρώσει τα αποτελέσματά σας, και όχι περισσότερες από πέντε φορές σε κυλιόμενη περίοδο 12 μηνών (όχι περισσότερες από οκτώ φορές συνολικά εφ’ όρου ζωής).

Εν πάση περιπτώσει, αν δεν είστε ικανοποιημένοι από την απόδοσή σας και ακυρώσετε τη βαθμολογία σας, ακυρωθείσες βαθμολογίες δεν περιλαμβάνονται στην αποστολή βαθμολογιών στις σχολές. Όταν ένας υποψήφιος ακυρώνει το σκορ του, θα το γνωρίζει μόνο ο ίδιος.

Οι ακυρωθείσες βαθμολογίες μπορούν να αποκατασταθούν έως 4 έτη και 11 μήνες μετά την ημερομηνία της εξέτασης. Αυτό το χρονικό πλαίσιο αντιπροσωπεύει την πενταετή ισχύ μιας βαθμολογίας εξέτασης του GMAT, με 1 επιπλέον μήνα για επεξεργασία.

Το GMAT είναι έτσι σχεδιασμένο ούτως ώστε να διαφέρει τελείως από οποιοδήποτε τεστ τυχόν να έχετε διεκπεραιώσει σε κάποιο σχολείο ή κολλέγιο. Το GMAT δε διαθέτει απαντητικά φύλλα ή φύλλα ερωτήσεων και επίσης δε διαθέτει τις ίδιες ερωτήσεις για κάθε υποψήφιο. Επίσης, δεν σας δίνεται η δυνατότητα της μη απάντησης μιας ερώτησης, εκτός βέβαια της περίπτωσης που δεν σας έχει φτάσει ο απαιτούμενος χρόνος απάντησης όλων των ερωτήσεων. Όλα αυτά προκύπτουν από το γεγονός ότι το GMAT είναι τεστ βασισμένο εξολοκλήρου σε υπολογιστή και προσαρμοστικότητα στον κάθε υποψήφιο (Computer Adapted Test) και για να απαντήσει κάποιος στις ερωτήσεις χρησιμοποιεί το πληκτρολόγιο και το ποντίκι και όχι στυλό και χαρτί. Το μέγιστο σκορ που μπορεί ένας υποψήφιος να επιτύχει είναι 800 (με βαθμολογία πολλαπλάσια του 10).

ΑΘΗΝΑ

Βασ. Σοφίας 84, Έναντι Μεγάρου Μουσικής
Τηλ.: 2107488131, athens@network.gr
Ώρες Λειτουργίας: ΔΕ-ΠΑ: 09:30 - 21:30 ΣΑ: 10:00 - 17:00

Θεσσαλονίκη

Παύλου Μελά 18 & Τσιμισκή, Διαγώνιος
2310240394, salonica@network.gr
Ώρες Λειτουργίας: ΔΕ-ΠΑ: 10:00 - 22:00 ΣΑ: 10:00 - 17:00