Σπουδές στην Ελλάδα vs Σπουδές στην Αγγλία

ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ vs ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Συγκριτικό Τεστ Μεταξύ των Χαρακτηριστικών
των Σπουδών στην Ελλάδα και των Σπουδών στη Μεγάλη Βρετανία

  Αγγλία   Ελλάδα
       
Διάρκεια
Σπουδών
Σε 3 χρόνια Bachelor - Σε 4 χρόνια Bachelor & Master
(η μεγάλη πλειοψηφία των σπουδαστών αποκτά και τα δύο πτυχία στα 4 χρόνια)
  Σε 4 χρόνια Πτυχίο - Σε 5 ή 6 χρόnια Πτυχίο και Master
(εάν η φοίτηση είναι συνεχής χωρίς απεργίες και καταλήψεις)
Κόστος Μέχρι
την
Εισαγωγή
Ελάχιστο κόστος σε σχέση με την προετοιμασία εισαγωγής στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο με Εγγύηση Εισαγωγής στο 1ο έτος Σπουδών.   Πολλές χιλιάδες Ευρώ σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα χωρίς Εγγύηση Εισαγωγής
Αναγνώριση
του
Πτυχίου
Αναγνώριση του Βρετανικού Πτυχίου σε όλο τον κόσμο
ως Πτυχίο κύρους και ακαδημαϊκής αξίας,
ανεξάρτητα από το όνομα του Πανεπιστημίου.
  Ελάχιστα Ελληνικά Πτυχία χαίρουν ιδιαίτερης αναγνώρισης Διεθνώς,
ενώ τα περισσότερα Ελληνικά Πανεπιστήμια ούτε καν
συμπεριλαμβάνονται στις Διεθνείς Λίστες Αξιολόγησης
Συνολικό
Κόστος
Κόστος Διαβίωσης - Εστία, Πάγια Έξοδα, Προσωπικά Έξοδα (εκτός Λονδίνου) -
Ευρώ 1,000- 1,200 /μήνα για 10 μήνες
  Κόστος Διαβίωσης - Ενοίκια, Πάγια Έξοδα, προσωπικά Έξοδα (σε Σχολή εκτός του τόπου διαμονής) - Ευρώ 1,000-1,200 /μήνα για 12 μήνες (2 μήνες παραπάνω)
Ευκολία
Εισαγωγής
Κριτήρια Εισαγωγής: Γενική Εικόνα του Υποψηφίου (Βαθμοί, Άλλες δραστηριότητες και ενδιαφέροντα, Κίνητρο, Σχετική Εργασιακή Εμπειρία)   Κριτήρια Εισαγωγής: Πανελλήνιες Εξετάσεις - Η εισαγωγή ανά σχολή διαμορφώνεται κάθε χρόνο από την δυσκολία των εξετάσεων και την βαμολογία των υποψηφίων.
Ευκολία
Επιλογής
Ειδικότητας
Κάθε υποψήφιος μπορεί να διαλέξει την ειδικότητα που τον ενδιαφέρει ανεξάρτητα από την κατεύθυνση που είχε στο Λύκειο.   Οι υποψήφιοι καλόυνται να επιλέξουν τομέα κατεύθυνσης από την Β' Λυκείου - η επιλογή αυτή είναι δύσκολο να αλλάξει στην πορεία.
Αγγλική
Γλώσσα
Με το πέρας των σπουδών σας έχετε αποκτήσει Άριστη γνώση, εμπειρία χρήσης
(πράγμα που σας δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα σε θέσεις εργασίας
όπου τα Αγγλικά είναι σημαντικός παράγοντας εξέλιξης),
ενώ ταυτόχρονα διακαιούστε και την τυπική Επάρκεια της Αγγλικής Γλώσσας
  Το μάθημα της Αγγλικής Γλώσσας περιορίζεται ως μάθημα επιλογής
στις περισσότερες σχολές (το οποίο σπάνια παρακολουθούν οι φοιτητές) και πρακτικά
όσοι Πτυχιούχοι έχουν έστω καλή γνώση της Αγγλικής (αλλά όχι εμπειρία χρήσης),
είναι επειδή μόνοι τους παρακολούθησαν φροντιστήριο.
Φοιτητική
Εστία
Όλοι οι πρωτοετείς φοιτητές δικαιούνται φοιτητική εστία   Μόνο οι φοιτητές που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις δικαιούνται φοιτητική εστία
Υποδομή
Εστιών
Οι φοιτητικές εστίες των Πανεπιστημίων της Βρετανίας είναι άριστα διατηρημένες και άρτια εξοπλισμένες και μπορεί να μείνει εκεί κάθε φοιτητής. Παρέχουν πρόσβαση στο Internet και ασφάλεια   Οι φοιτητικές εστίες των Πανεπιστημίων της Ελλάδας είναι κυρίως παλαιά κτίρια ή ξενοδοχεία και δίδονται μόνο σε ειδικές κατηγορίες φοιτητών. Δεν υπάρχεια ασφάλεια, ούτε έλεγχος για τους επισκέπτες.
Υποδομή &
Εγκαταστάσεις
Άριστες Εγκαταστάσεις - Ενημερωμένες Ηλεκτρονικές Βιβλιοθήκες με πρόσβαση όλο το 24ωρο- Πρόσβαση στο Internet για όλους τους φοιτητές   Οι εγκαταστάσεις και οι βιβλιοθήκες λειτουργούν συγκεκριμένες ώρες και μόνο τις καθημερινές
Σύστημα
Εκπαίδευσης
Η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική. Η γνώση κατακτάται με πολλές εργασίες, εφαρμογή της θεωρίας και ομάδες συνεργασίας και έρευνας.   Στα περισσότερα μαθήματα - εκτός από τα εργαστηριακά- η παρακολούθηση δεν είναι υποχρεωτική. Η εκπόνηση εργασιών είναι συνήθως προαιρετική. Σπάνια υπάρχουν ομάδες συνεργασίας και έρευνας.
Ευελιξία
Σπουδών
Πληθώρα σχολών και επιστημονικών πεδίων - Οι φοιτητές έχουν την δυνατότητα να συνδυασουν επιστημονικά πεδία (joint degrees)   Κάθε Πανεπιστήμιο προσφέρει κάποια μόνον προγράμματα σπουδών - Δεν υπάρχει η δυνατότητα συνδυασμού επιστημονικών πεδίων
Βιωτικό
Επίπεδο
Πολυπολιτισμικό και Κοσμοπολίτικο περιβάλλον. Οι φοιτητές έχουν την δυνατότητα να ανταλλάσουν απόψεις με φοιτητές από όλο τον κόσμο.   Η πληθώρα των φοιτητών είναι Έλληνες με ελάχιστους ή καθόλου φοιτητές από άλλες χώρες, κάνοντας το περιβάλλον αυστηρά τοπικό.
Καθηγητές
&
Συνεργασία
Οι Καθηγητές έχουν τον ρόλο του Συμβούλου. Βρίσκονται πάντα στο γραφείο τους και είναι πάντα στην διάθεση των μαθητών για επεξηγήσεις και βοήθεια.   Οι Καθηγητές έχουν Ώρες Γραφείου 1 ή 2 φορές την εβδομάδα για 1 ή 2 ώρες.
Σύστημα
Αξιολόγησης
Η τελική βαθμολογία των φοιτητών διαμορφώνεται από Εργασίες, Παρουσιάσεις, Συμμετοχή και Εξετάσεις.   Η τελική βαθμολογία των φοιτητών διαμορφώνεται κατα κύριο λόγο από εξετάσεις. Οι εργασίες όταν και εφόσον υπάρχουν είναι συνήθως προαιρετικές.
Υγειονομική
Περίθαλψη
Φοιτητών
Κάθε εγγεγραμμένος μαθητής έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το Βρετανικό Κράτος. Υπάρχει πάντα Γιατρός και Νοσοκόμος μέσα στο Πανεπιστήμιο.   Κάθε εγγεραμμένος μαθητής έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το Ελληνικό Κράτος. Δεν υπάρχει Γιατρός και Νοσοκόμος μέσα στο Πανεπιστήμιο.
Γραφείο
Επαγγελματικού
Προσδιορισμού και
Συμβουλευτικής
Κάθε Πανεπιστήμιο έχει Γραφείο Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Συμβουλευτικής (στην Ελλάδα γνωστό ως Γραφείο Σταδιοδρομίας) που βοηθά κάθε φοιτητή και απόφοιτο στην έυρεση εργασίας πάνω στο αντικέιμενο σπουδών του/της. Άμεση σύνδεση των σπουδών με τον χώρο εργασίας μετά την αποφοίτηση.   Δεν έχουν όλα τα Πανεπιστήμια Γραφείο Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Συμβουλευτικής). Όσα υπάρχουν είναι ακόμα σε στάδιο προετοιμασίας και οργάνωσης. Δεν υπάρχει άμεση σύνδεση των αποφοίτων με τον χώρο εργασίας.
Γραμματείες
Σχολών
Οι γραμματείες των σχολών είναι ανοιχτές για τους φοιτητές 9-5. Υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι προκειμένου να εξυπηρετούν όλους τους φοιτητές.   Οι γραμματείες των σχολών είναι ανοιχτές 2- 3 ώρες καθημερινά. Δεν υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους φοιτητές.
Διαθεσιμότητα
Τεχνολογίας
& Η/Υ
Όλοι οι φοιτητές έχουν πρόσβαση σε εργαστήρια Η/Υ όλο το 24ωρο. Τα πανεπιστήμια είναι εξοπλισμένα με Η/Υ τελευταίας τεχνολογίας. Γρήγορο και συνεχές Internet.   Τα εργαστήρια Η/Υ λειτουργούν σε συγκεκριμένες ώρες και μόνο τις καθημερινές.
Καθημερινότητα
στη Σχολή
Ο χώρος του Πανεπιστημίου είναι πάντα καθαρός. Υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις, πάρκα, χώροι εκδηλώσεων, υποδομές για άτομα με κινητικές ανάγκες, εστιατόρια, τράπεζες, ταχυδρομείο.   Υπάρχουν παντού Πόστερς και συνθήματα στους τοίχους. Η καθαριότητα και υγιεινή των χώρων είναι μέτρια έως κακή.
Ασφάλεια
Φοιτητών
Η είσοδος στους χώρους του Πανεπιστημίου γίνεται με κάρτα. Υπάρχει Αστυνομία του Πανεπιστημίου, καθώς επίσης θυρωροί και επιτηρητές παντού.   Το Άσυλο των Ελληνικών Πανεπιστημίων απαγορεύει την επέμβαση της Αστυνομίας με αποτέλεσμα να υπάρχουν συμβάντα κλοπών και επιθέσεων στον χώρο του Πανεπιστημίου.
Φαγητό, Καφές
& Βοηθητικές
Υπηρεσίες
Στους χώρους των Πανεπιστημίων λειτουργούν καφετέριες και εστιατόρια εξαιρετικής ποιότητας και ποικιλίας για τους φοιτητές.   Στους χώρους των Πανεπιστημίων λειτουργούν κυλικεία με συνήθως μέτριας ή και χαμηλής ποιότητας προϊόντα και φαγητό.
Επαγγελματισμός
&
Αυτοπεποίθηση
Η άψογη οργάνωση και ο προγραμματισμός των Βρετανικών Πανεπιστημίων προωθούν τον επαγγελματισμό και τονώνουν την αυτοπεποίθηση των φοιτητών.   Το μη παγιωμένο εκπαιδευτικό σύστημα και οι συνεχείς αλλαγές σε αυτό δημιουργούν ανασφάλεια στους φοιτητές τόσο για την λήψη του Πτυχίου όσο και για την Επαγγελματική τους Αποκατάσταση.
Κύκλος
Γνωριμιών
Δίκτυο Γνωριμιών με άτομα από όλο τον κόσμο. Προοπτικές ανάπτυξης επαγγελματικών σχέσεων έξω από τα σύνορα μιας και μόνο χώρας.   Το Δίκτυο Γνωριμιών των φοιτητών περιορίζεται σε ανθρώπους από την ίδια χώρα.
Εμπειρία
Διεθνούς
Επιπέδου
Συνειδητοποίηση των πολυπολιτισμικών παραμέτρων της παγκοσμιοποίησης και απόκτηση οικειότητας συμπεριφοράς και ευελιξίας δράσης σε πολυεθνικό περιβάλλον.   Οικειότητα συμπεριφοράς και ευελιξίας δράσης στο Ελληνικό περιβάλλον μόνο.
Εργασία
στην
Ελλάδα
Οι απόφοιτοι των Βρετανικών Πανεπιστημίων μπορούν να εργαστούν σε όλους τους τομείς και ειδικότητες του ιδιωτικού τομέα. Επίσης μπορούν να εργαστούν και στον δημόσιο τομέα πληρώντας κάποιες διατάξεις.   Οι απόφοιτοι των Ελληνικών Παν/μίων μπορούν να εργαστούν στο δημόσιο. Επίσης μπορούν να εργαστούν και στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος όμως τα τελευτάια χρόνια, προτιμάει όλο και περισσότερο αποφοίτους Βρετανικών Πανεπιστημίων για όλους τους παραπάνω λόγους.
Εργασία
στο
Εξωτερικό
Οι απόφοιτοι των Βρετανικών Πανεπιστημίων μπορούν να εργαστούν οπουδήποτε στον κόσμο και έχουν αναγνώριση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.   Οι απόφοιτοι των Ελληνικών Πανεπιστημίων μπορούν να εργαστούν στο εξωτερικό εάν και εφόσον καλύπτουν τις ανάγκες της Αγγλικής Γλώσσας, ενώ αν δεν έχουν Μεταπτυχιακό τίτλο από προβεβλημένο διεθνές Πανεπιστήμιο, η πρόσληψή τους από ξένες εταιρείες στο εξωτερικό είναι σχεδόν απίθανο σενάριο.
       

ΑΘΗΝΑ

Βασ. Σοφίας 84, Έναντι Μεγάρου Μουσικής
Τηλ.: 2107488131, Whatsapp:6948783370, athens@network.gr
Ώρες Λειτουργίας: ΔΕ-ΠΑ: 09:30 - 21:30 ΣΑ: 10:00 - 17:00

Θεσσαλονίκη

Παύλου Μελά 18 & Τσιμισκή, Διαγώνιος
2310240394, Whatsapp:6948783370, salonica@network.gr
Ώρες Λειτουργίας: ΔΕ-ΠΑ: 10:00 - 22:00 ΣΑ: 10:00 - 17:00